Click to order
Ovaj web sajt koristi kolačiće. Daljim korišćenjem ovog sajta prihvatate upotrebu kolačića. Za više detalja pogledajte stranicu: Politika Privatnosti
Ok

Carpe diem 1
Andrey Kolosov; Carpe diem 1; platno, akril; 100x100 cm; 2022; Beograd, Serbija
600
Andrey Kolosov; Carpe diem 1; platno, akril; 100x100 cm; 2022; Beograd, Serbija
Platno je iz seriji “Vez”
Seriju “Vez” sam izložio u @mmoma 2015. na izložbi naslovljenoj “Carpe Diem”. Slike iz pomenute serije nalaze se u privatnim zbirkama u Rusiju, Češkoj, Srbiji i u muzejima @mmoma i Koceljevo.
Polazim od svog velikog iskustva u uličnoj umetnosti, a kao sadržaj svojih radova koristim reči koje imaju svojstvo znakova i tekstove krilatica, na taj način posmatrača upućujem, između ostalog, na tradiciju kaligrafije, zajednički za celu Evropu.
Nije uvek moguće da se poruka dešifruje iz prve, ali čak i ako se iza dekorativnog sloja ne uvidi smisao koji je autor implicirao, i sama slika stvara atmosferu kroz usklađenost boja i ritma, odnosno kroz simboličko značenje koje je utemeljeno u kulturnom sećanju.
Brojne interpretacije su tu da aktiviraju asocijativne nizove i da iz njih proizvedu nove smislove koji pokreću prisan dijalog između autora i posmatrača, a na jeziku kulturnih kodova.
Savremena umetnost se često poziva na sopstvena polazišta. Skreće nam pažnju na ono zajedničko, ali isto tako i na raznovrsnost i posebnost različitih kulturnoistorijskih razvojnih puteva u svetu.
Moji radovi sadrže prepoznatljive elemente nacionalnih identiteta koji ističu važnost kulturne baštine određene zemlje, koju mnogi umetnici i dan danas koriste kao izvor inspiracije za jedinstvena umetnička dela.