Click to order
Total: 
Ime
Email
Broj telefona
Ovaj web sajt koristi kolačiće. Daljim korišćenjem ovog sajta prihvatate upotrebu kolačića. Za više detalja pogledajte stranicu: Politika Privatnosti
Ovaj web sajt koristi kolačiće. Daljim korišćenjem ovog sajta prihvatate upotrebu kolačića. Za više detalja pogledajte stranicu: Politika Privatnosti
Ok
Andrey Kolosov

Kratka autobiografija

Umetnik sam. Rođen sam 24. februara 1987. u Moskvi u porodici medicinskih radnika. Moj otac Sergej je lekar, hirurg i traumatolog. Majka Jelena je farmaceut. Roditelji su rano primetili moje interesovanje za crtanje i filozofiju i negovali moj talenat.
Hvala im na tome.
Moj umetnički putPrvi utisak koji me je oblikovao kao slikara na mene suostavila očeva platna i njegovo slikanje u večernjim satima, vikendom, u kuhinji. Sa 5 godina sam počeo da idem na časove slikarstva. Sa šest godina sam učestvovao u svojoj prvoj grupnoj izložbi "Mladi talenti Istočnog okruga Moskve". Među učesnicima sam bio najmlađi. Učešće u izložbi i komentari uglednih slikara o mojim radovima su mojoj majci i ocu dali još većuveru u moj stvaralački rad.
Zahvaljujući podršci roditelja u narednih 20 godina sam se posvetio filozofiji i stalno usavršavao svoje slikarske veštine u umetničkim školama, ali i na privatnim časovima kod više slikara. Sve svoje slobodno vreme sam provodio na univerzitetima, u ateljejima i muzejima likovnih umetnosti.

Godine 1999. počeo sam da se bavim uličnom umetnošču i grafiti umetnošću.

Godine 2005. kad sam učestvovao u festivalu ulepšavanja rejona Jasenjevo u Moskvi osvojio sam prvo mesto sa svojim muralom "Moskva". Dobio sam prve porudžbine za izradu murala.
Godine 2007. u gradu Reutovu sam postao upravnikkluba mladih slikara. Godine 2008. su aktivnosti kluba prerasle u delovanje u formi samostalnog umetničkog kolektiva. Počeli smo da dobijamo poruždbine za izradu murala od državnih institucija. Prvi mural našeg kolektiva je kreiran na fasadi škole broj 4 u gradu Reutovu. Te iste godine sam počeo da držim časove slikarstva, crtanja i kreativnog razmišljanja za decu i odrasle, organizovao sam izložbu ulične umetnosti "Zvezdano nebo".

Godine 2009. sam organizovao drugu izložbu ulične umetnosti "Zvezdano neboII".
Godine 2010. sam prikazao prazninu kroz umetnički izraz. U jednom muzejsko-izložbenom centru je otvorena moja samostalna izložba naslovljena "Belo". Pred otvaranje izložbe zidovi sale su ofarbane u belo. Na zidove sam okačio svoje stare radove premazane crnom bojom. U sali sam kreirao i instalaciju od 365 boca sa bojom u spreju i postavio dva crna objekta. Predložio sam posetiocima da se upuste u refleksiju zajedno sa mnom. Tačnije da preosmisle to što se dešava. Posmatrač je pozvan da odustane od konvencionalnog razgledanja slika. Pred njim je praznina. Beli zidovi sale su bili glavno umetničko delo.
Godine 2011. sam upisao Fakultet za monumentalno slikarstvo Pravoslavnog Svetotihonovskog univerziteta u Moskvi. Na univerzitetu sam temeljno studirao akademsko crtanje, slikarstvo, freskoslikarstvo, ikonopisanje i teoriju crkvene umetnosti.
Teoretsko i praktično učenje savremene umetnosti u školi „Svobodnije masterskije" pri Moskovskom muzeju savremene umetnosti me je podstaklo da izradim ciklus platana „Carpe diem". Za osnov sam uzeo jednu vrstu starog ruskog pisma – pomorski vez. Taj vez je u mojim rukama doživeo mnoštvo metamorfoza – font se izdužio, odnos između slova se promenio tako da je grafičko rešenje zaličilo na ornament. Skrivena poruka se ne može uvek„dešifrovati" iz prve, pa čak i ako se iza dekorativne strane ne uvidi skrivena poruka, i sama slika stvara određeno raspoloženje i atmosferu spojem svojijh boja i ritma – kroz simboličko značenje koje je utemeljeno u kulturnom pamćenju gledalaca. Brojna moguća tumačenja su tu da aktiviraju nizove asocijacija i da od njih stvore nove smislove koji pokreću moj dijalog sa posmatračem na jeziku kulturnih kodova.
Pet godina sam se spremao za samostalnu izložbu. Jedan deo radova koji su nastali u sklopu te serije predstavljam na izložbama:

2012. „Odbačena stvarnost". Artplay, Moskva
2013. „Inovativna umetnost". Muzejsko-izložbeni centar, Reutov
2013. „Atelje 2013", ММОМА, Moskva
2013. „Darovi". MUAT, Moskva
2014. „2+1". Don Kihot, Istanbul, Turska
2016. „Zimnica", Zavičajni muzej Koceljeva, Srbija

Kao rezultat celokupnog rada 2015. je otvorena izložba „Carpe diem" u Moskovskom muzeju savremene umetnosti. Danas se većina slika sa te izložbe nalazi u privatnim zbirkama. A ja se povremeno vraćam toj seriji i dopunjavam je novim radovima.
Godine 2016. odlazim u Srbiju, u Beograd i upisujem Univerzitet u Beogradu, Pravoslavni bogoslovski fakultet.

Kreiram murale.
Obrazovanje

Na insistiranje roditelja sam prvo visoko obrazovanje stekao na katedri za marketing na Ekonomskom institutu pri Moskovskom državnom univerzitetu za prehrambenu proizvodnju u Moskvi i mnogo sam im zahvalan na tome. Godine 2009. sam uspešno završio fakultet. Znanje koje sam stekao na univerzitetu i dan danas primenjujem u praksi kroz svoje projekte. Taj fakultet je bio sam početak mog školovanja.

Moje interesovanje za uličnu umetnost je aktivno raslo.Morao sam da dođem do suštine materije kojom se bavim. Godine 2009. sam upisao postdiplomske studije na katedri kulturologije na Državnoj akademiji slovenske kulture u Moskvi kako bih studirao uličnu umetnost i njenu istoriju u svetskoj kulturi. Godine 2012. sam uspešno završio studije i napisao tezu „Kultura grafita u kulturi današnje Rusije", koja se može naći na internetu. Taj istraživački rad mi je pomogao da dobijem strukturu i da smestim uličnuumetnosti u kontekst svetske istorije.

Godine 2012. sam uspešno završio školu za savremenu umetnost „Svobodnije masterskije" pri Moskovskom muzeju savremene umetnosti. Tamo sam proučavao teoriju, ali i praksu savremene umetnosti.

Godine 2011. sam upisao katedru za monumentalno slikarstvo Pravoslavnog Svetotihonovskog univerziteta u Moskvi. Studirao sam akademsko crtanje, slikarstvo, freskoslikarstvo, ikonopisanje, bogoslovske discipline iistoriju crkvene umetnosti. Završio sam studije 2015.

Od 2016. studiram na Pravoslavnom bogoslovskom fakultetu Univeziteta u Beogradu, u Srbiji.

Godine 2017 – 2019. sam radio kao učitelj crtanja u ruskoj međunarodnoj školi „Valentina Tereškova" u Beogradu.

Godine 2020. sam dobio sina.

Kustos ulične umetnosti

Baveći se uličnom umetnošću i grafitima u Rusiji početkom dvehiljaditih naišao sam na problem društvenog neshvatanja rada umetnika „novog talasa". Ljudi su bili agresivni prema slikama na zidovima. Ulična umetnost u Rusiji je u to vreme uglavnom bila kopija američkog i evropskog stila ekspresije. Došao sam na ideju da popravim tu situaciju. Godine 2007, kada sam bio upravnik „Kluba mladih slikara"u gradu Reutovu, počeo sam da povezujem umetnike „novog talasa" kako bih njihove radove prikazao ruskom društvu. Danas su izložbe ulične umetnosti uobičajena pojava, ali je to u tadašnje vreme bio pravi iskorak. Godine 2008. i 2009. su održane dve izložbe u muzejsko-izložbenom centru grada Reutova naslovljene „Zvezdano nebo" i „Zvezdano nebo II".

„Zvezdano nebo" je izložba na kojoj je predstavljen rad ruskih uličnih umetnika koji su u tom periodu. po moom mišljenju, činili jedan reprezentativan presek ruske ulične umetnosti. Uglavnom su to bili grafiti umetnici. Mnogi su imali veliko iskustvo u kreiranju murala, ali su po prvi put slikali na platnu.

Na izložbi „Zvezdano nebo II" dopunio sam radove uličnih umetnika slikama afirmisanih slikara koji pripadaju različitim pravcima. U postavku su ušle slike poznatih umetnika poput Aleksandra Sitnjikova, Klare Golicine, Igora Snegura, Viktora Kazarina i Sergeja Nekrasova. Moj cilj je bio da publici predočim svu raznolikost današnjeg umetničkog izraza.

Godine 2011. u prostorijama „Kluba mladih slikara" otvaram galeriju „Soba umetnosti". U tom prostoru sam ostvario 6 izložbenih projekata. Glavni cilj svakog projekta je bila podrška mladim umetnicima. Galerija je zatvorena 2012.

Od 2008. skupljam zbirku slika „uličnih umetnika".

Godine 2013. organizujem izložbu naslovljenu „Inovativna umetnost". Postavka je ukčljučivala samo dela uličnih umetnika – slikarske radove, grafike, kolaže, fotografije i instalacije. Radovi su bili pretežno iz moje zbirke. Na izložbi su zastupljeni umetnici:Pavel183(R.I.P.), nemačka umetnica Mad C, AnatolijAkue, Jevgenij Ches, Ilija Slak, Viktor Sugar, PjotrPetro, Artjom Stefanov, Zuk Club i drugi.

Godine 2015. prodajem skoro celu svoju zbirku.

Sve pomenute izložbe sam organizovao od nule, na sopstvenu inicijativu i o sopstvenom trošku. To mi je oduzelo puno vremena i energije. Odlučio sam da stanem sa tim aktivnostima i da celo svoje preostalo vreme posvetim sopstvenoj umetnosti.


Drago mi je da smo upoznali!

© mural.rs
2008-2020